Ads 468x60px

dimarts, 15 de març del 2011

Joves reporters, no tingueu por a equivocar-vos!

Avui, dia  15 de març, han començat les Jornades de Comunicació Blanquerna. El tema d’una de les primeres conferències ha estat “els valors professionals dels joves reporters” , i per exposar aquest tema, tres ex alumnes de la facultat han compartit les seves experiències a l’aula 102 a les deu del matí.

Miquel Toran, Iris Mir, Xesco Reverter i Enric Xicoy, a les XVII Jornades Blanquerna (foto: Anna Gumbau)

La conferència ha estat moderada per Enric Xicoy, professor de la facultat i alumne de la primera promoció que, per començar, ha donat ànims als alumnes, posant com a exemple els tres conferenciants, que van trobar feina en només sortir de la universitat.També va donar un to còmic Miquel Toran que, mentre parlava sobre la dificultat que resulta arribar a fi de mes i dels aspectes durs i difícils del periodisme, ha dit que, malgrat tot, “volem donar ànims”. Miquel Toran va treballar amb Rosa MªCalaf  i ha estat corresponsal de TVE a Àsia.  S’ha sentit identificat amb els alumnes, dient que “jo també he estat aquí”, i al principi semblava una mica nerviós, igual que Iris Mir, periodista que va treballar també a Àsia.


La diferència amb Miquel Toran és que ella és freelance, encara que explica que mai ets del tot lliure, sinó que depens del que volen comprar i el que els interessa als compradors i no a tu. L’últim conferenciant ha estat Xesco Reverter, cap de secció internacional TV3 i ex corresponsal a Londres, també exalumne de la Facultat Blanquerna. A diferencia de Miquel Toran i Iris Mir, Xesco Reverter va treballar a Londres de corresponsal i freelance a la vegada. Del nombre de cròniques que feia depenia el seu salari i necessitava algú que se les comprés Ara ha ocupat el lloc de qui compra les cròniques i, per tant, havent estat en front de les dues perspectives, té un coneixement més ampli del món del periodisme.

Tots han fet referència al tema tractat des del seu punt de vista: Miquel Toran afirmava que les estructures dels mitjans de comunicació “fan impossible seguir uns ideals ètics”, i coincideix amb Iris Mir quan diu que “vaig trigar en donar-me compte que no ets totalment lliure (...) els valors que poden ser importants per a tu poden no ser-ho per a l’altre, i vens si fas el que l’altre vol”. “Encara que vulguis explicar-ho, si ningú ho compra, no serveix per res”. També han donat molta importància al fet d’anar-se’n a viure fora, encara que sigui difícil sempre s’agraeix i ho recomanen. S’ha preguntat sobre les xarxes socials i la resposta de Miquel Toran ha estat “o estàs a les xarxes socials o estàs mort”. Aquesta frase resumeix la importància que donen els periodistes a les noves xarxes, encara que només siguin vàlides per a confirmar noticies i no per difondre-les. Un altre tema que s’ha parlat al llarg de la conferència és la dificultat d’arribar a fi de més amb cròniques i que el que cal és crear-se un propi perfil. Han animat a trobar camins que ens diferenciessin de la resta de la gent amb grau que necessitàvem destacar en alguna virtut professional i que calia desenvolupar-la. Finalment han donat importància al fet de la frustració. No hem de tenir por al fracàs, perquè “si s’intenta alguna cosa i t’equivoques no és un fracàs, és un guany”.


La conferència ha estat ben moderada i distribuïda: 10 minuts d’introducció de cadascun dels ex alumnes i, després, les preguntes que van donar lloc als diversos temes esmentats. Els conferenciants s’escoltaven els uns als altres i complementaven les respostes des dels diferents punts de vista. En total ha tingut una durada d’una hora i 40 minuts El públic ha estat participatiu i interessat en el tema i ha estat una conferència interessant, on s’han tractat temes rellevants pels estudiants de periodisme i futurs reporters.


Elena García-Galán

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

Powered By Blogger